Når det kommer til brugen af en bagesten, er der rigtigt mange professionelle kokke og bagere, såvel som amatører og ganske almindelige familier, der slet ikke har hørt begrebet før. Eller også har disse bare ikke oplevet, hvor meget sådan en bagesten rent faktisk kan gøre ved brødet og, hvor meget bedre produktet bliver, ved at man benytter den.
Er du allerede fristet? Så kan du med fordel klikke på ovenstående billede som fører dig til forhandleren af bagestenen! Den øverste forhandler tilbyder fri fragt og 30 dages gratis returret, 2 kombispader og en dejskraber for 595 kroner.
Den anden (ses ovenfor) giver dig en lidt mindre tung sten at arbejde med (kan være en fordel), til en lidt lavere pris. Ellers er produktet cirka af samme kaliber.
Formålet med en bagesten er udelukkende, at producere et bedre brød. Dette sker ved, at man varmer en af disse speciellavede plader eller sten op i sin ovn (jeg foretrækker plader til bagning, så det er denne artikels hovedfokus). Når dette er gjort og man placerer sin hævede dej ovenpå, vil den konstante, opbevarede varme i pladen påvirke brødets bagning. Reaktionen sker, fordi der befinder sig et ultratyndt luftlag imellem bagestenen og brødet. Denne luft er formodentlig omkring 200 grader varm ligesom pladen er og gør dermed, at brødet er konstant påvirket af stærk varme.
Dette påvirker 3 faktorer på positiv vis:
Brødet bliver ført igennem en langt mere effektiv gæringsprocess. Dette sker ved at gærcellerne får lige akkurat den varme de har brug for og dermed får dannet en stor portion luft inden i brødet. Denne luft gør brødet, dejligt stort og luftigt. En sand fornøjelse for enhver bagværkselskende person.
Konkluderer man så derefter, at det tager for lang tid i længden. Så må bagestenen bare ligges på hylden indtil de fine gæster kommer eller der er en svigermor, som man skal have imponeret lidt ekstra. I hvert fald, er stenen generelt et rigtigt godt redskab at have liggende, til hvad brug man så end måtte ønske det.
Før jeg går videre til købsmulighederne, vil jeg gerne markere, at det med at bruge en bagesten i ovn, rent faktisk ikke er så svært, som det måske måtte lyde. Praktisk talt er den almindelige procedure blot som følger:
Forbered bagværk og sæt dette til hævning på bagepapiret.
Sæt bagesten i ovnen på rist eller bradepande.
Tænd for ovnen, ved den temperatur du normalt bager brød.
Når ovnen er varm, skal du vente 30-45 minutter på at stenen bliver godt varmet igennem.
Derefter placeres bagepapiret med bagværket på, ovenpå bagestenen.
Når bagværket ser ud til at være færdigt, trækker du blot bagepapiret med bagværket ud af ovnen og venter på at det er afkølet og klart til spisning. Derefter er stenen klar til at modtage næste portion brød, helt uden ventetid eller yderligere opvarmning imellem.
Man skulle umiddelbart tro, at det ville være svært at få fat i en rigtigt god bagesten, til en fornuftig pris. Simpelthen fordi, at så få du eller jeg kender faktisk bruger den i deres dagligdag. Men grunden er ikke, at forhandlerne ikke findes eller at produktet ikke er så effektivt, som man umiddelbart skulle tro. Rent faktisk er grunden, at ikke nok har hørt om produktet og endnu færre har fået købt det hjem. Dette er også en af hovedårsagerne til, at jeg har oprettet dette website. Simpelthen for at informere og hjælpe andre igang. Siden dette site er blevet oprettet er der dog kommet nye spillere på markedet. Derfor kan du med fordel også besøge Bagestålet.dk, der leverer nogle mindst lige så gode produkter. Lidt dyrere, en del tungere (og dermed også mere opvarmningstid), men et rigtigt lækkert og effektivt produkt. I alt får du 1 bagesten, 2 kombispader og 1 dejskraber til 595 kroner.
For at komme tilbage til emnet, vil jeg anbefale dig, at kigge ind hos Bagestålet.dk eller købe din bagesten hos Bagesten.dk. I hvert fald såfremt, at du (hovedsageligt*) ikke ønsker at bruge den til andet end at bage i din ovn med (vil du gerne bruge den på grill, vil jeg anbefale dig at læse mit indlæg om Pizzasten eller Weber Pizzasten).
*Bagestenen kan sagtens bruges på grillen, men den triumferer i ovnen.
Hvis du klikker ind på deres hjemmeside, vil du observere, at de sælger tre forskellige produkter. Det første er en pizzaspade i aluminium. Denne bruges til at tage brødet i og ud af ovnen let og effektivt. Denne er ikke uundværlig, men er ganske praktisk at have i baghånden.
Derudover finder du også selve bagestenen, som er den du skal bruge til at bage dit bagværk på. Bagestenen er lavet af 8 kilo jern og er dermed af et metal, som holder ufatteligt godt på varmen og samtidigt afgiver den på fornuftig vis til brødet. Hvilket må siges at være praktisk til formålet.
Sidste mulighed er at købe begge dele samlet og spare små 39 kroner. De er altså en simpel webshop med få produkter. Men produkterne er til gengæld også af slagsen, som lyder til at virke! Jeg har desværre ikke selv haft mulighed for at prøve deres produkter af. Til gengæld har jeg set på siden ”Kunderne siger” og er nået frem til, at de vidst klarer deres job ganske godt. Udover dette har jeg også søgt på dem via google og er derefter nået frem til, at de burde være ganske troværdige og fornuftige forhandlere, som nok skal levere et rigtigt godt produkt til dig.
Jeg har i hvert fald kun det sige at, hvis du har lyst til at lave noget lidt anderledes og langt bedre brød. Måske ikke måske ikke hvergang du laver brød, men så i hvert fald engang imellem. Ja, så synes jeg helt klart at du bør overveje deres tilbud godt og grundigt. Der findes ikke mange lignende produkter og så er prisen ikke engang vanvittigt høj.
Uanset hvad du vælger at gøre, så er du meget velkommen til at smide en kommentar om dine oplevelser, spørgsmål eller andet omkring bagesten. Derefter vil jeg vende tilbage til dig, så snart jeg ser din kommentar og besvare den på bedste vis.
Det var mit indskud om bagesten. Jeg håber at det har været brugbart for dig.